| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
facebook STYLOWI instagram pinterest
KONTAKT
KONTAKT



KATEGORIE

BABKI
BABKI

BROWNIE
BROWNIE

PIECZYWO
PIECZYWO

CIASTA
CIASTA

CIASTKA
CIASTKA

CIASTO FILO
CIASTO FILO

CIASTO FRANCUSKIE
CIASTO FRANCUSKIE

DESERY
DESERY

DROŻDŻOWE
DROŻDŻOWE

INNE
INNE

KRAJANKI
KRAJANKI

LODY
LODY

MAKARONY
MAKARONY

MIĘSO
MIĘSO

MUFFINKI I BABECZKI
MUFFINKI I BABECZKI

NAPOJE
NAPOJE

PĄCZKI
PĄCZKI

PANCAKES I NALEŚNIKI
PANCAKES I NALEŚNIKI

PIERNIKI
PIERNIKI

PIEROGI
PIEROGI

PIZZA
PIZZA

PODRÓŻE
PODRÓŻE

PRALINKI
PRALINKI

PRZETWORY
PRZETWORY

RYŻ
RYŻ

SAŁATKI
SAŁATKI

SERNIKI
SERNIKI

SZARLOTKI, JABŁECZNIKI
SZARLOTKI, JABŁECZNIKI

TARTY
TARTY

TORTY
TORTY

ZUPY
ZUPY




O MNIE


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
poniedziałek, 07 listopada 2016

 

Mini bezy z kremem czekoladowym

Małe co nieco dla słodkich łasuchów! Przeurocze mini bezy z kremem czekoladowym to idealny poczęstunek dla Twoich gości a do tego wspaniała dekoracja stołu :) Bezy są chrupiące w środku i ciągnące się wewnątrz. Krem dla oszczędzenia czasu można wykonać dzień wcześniej :)



środa, 26 października 2016

 

Babeczki Michałki

Lubisz każdy rodzaj cukierków "michałków"? Jeżeli tak to ten przepis jest dla Ciebie! Pyszne czekoladowe muffinki o delikatnym posmaku kawy z kawałkami michałków a do tego idealnie dopasowany delikatny krem michałkowy mmm można się rozmarzyć :) Krem proponuje wykonać dzień wcześniej żeby przez noc dobrze się ochłodził i na drugi dzień na pewno nie będzie problemu z ubijaniem, aby krem jeszcze lepiej się ubił misę miksera można włożyć na około 30 min. do lodówki :) Przepis inspirowany przepisem z bloga mojewypieki.com



piątek, 02 września 2016

 

Tort Kinder Bueno

Jeżeli jesteście miłośnikami batoników Kinder Bueno oraz czekolady to ten torcik jest właśnie dla Was :) mocno czekoladowy z nutą orzechów laskowych, naprawdę można się rozpłynąć! Biszkopt oraz krem bez dodawania ubitej śmietanki radzę zrobić dzień wcześniej na pewno ułatwi to wykonywanie tortu na drugi dzień! Jeżeli krem wydaje nam się zbyt rzadki radzę dodać do niego kilka łyżek kakao aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, tylko UWAGA ta operacja zmieni nam troszkę smak kremu na bardziej czekoladowy i mniej przypominający Kinder Bueno :)



piątek, 05 sierpnia 2016

 

Stir-Fry z wołowiną i makaronem ryżowym

Lubicie szybkie, zdrowe i lekkostrawne przepisy? Bo ja uwielbiam i do takich należą prawie wszystkie dania, w których wykorzystuje się makaron ryżowy, dla którego ostatnio straciłam głowę :) Stir-Fry jest daniem bardzo, bardzo szybkim i polecam go tym, którzy preferują ostrą kuchnie :) Przepis został wykonany na podstawie przepisu z bloga www.kwestiasmaku.com bardzo, bardzo polecam :)



czwartek, 09 czerwca 2016

 

Tort truskawkowo-czekoladowy z czekoladą

Letni torcik piętrowy w kolorach bardzo dziewczęcych i cukierkowym wyglądzie o smaku czekoladowo - truskawkowym! Wykonanie torcika nie należy do najprostszych dlatego polecam go osobom, które miały już styczność z wykonywaniem tortów piętrowych :) Aby torcik wyszedł idealnie trzeba trzymać się kilku zasad, po pierwsze przy wykonywaniu biszkoptów trzeba trzymać się dokładnie gramatury, po drugie przed ubijaniem bitej śmietany wszystkie składniki łącznie z miską powinny być mocno schłodzone i po trzecie aby nasz tort się nie zapadł należy wykonać stelaż o którym piszę w przepisie. Jak będziemy trzymać się tych wszystkich wskazówek torcik na pewno nam się uda :)



czwartek, 19 maja 2016

 

Fit burgery z indyka i amarantusa z sosem z awokado

Na pewno każdy/a z Was ma czasami ochotę na jakiegoś fast fooda, sama również czasami tak mam, miękkie pszenne bułeczki z dużą ilością węglowodanów, tłusty sos, mała ilość warzyw oraz soczyste mięso w którym nigdy nie wiadomo co do końca się znajduje ;) Dlatego mam dla Was propozycję do wykonania zdrowszej wersji takiego burgera w którym mamy chude mięso z indyka (mięso proponuje zmielić ręcznie w domku) delikatny sos z awokado i ilość warzyw jaką tylko chcemy i preferujemy :) Przepis jest naprawdę prosty i błyskawiczny w przygotowaniu :)



wtorek, 19 kwietnia 2016

 

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i pestkami dyni

Domowa zupka pomidorowa wykonana ze świeżych pomidorów! Czyż nie jest to idealny pomysł na pyszny i zdrowy obiad? Dodatek tabasco dodaje ostrego charakteru do zupki a śmietana i pestki dyni świetnie łagodzą jej ostrość zaś bazylia nadaje wspaniałego aromatu :) Wszystkie te zalety w jednej prostej w wykonaniu zupce!



poniedziałek, 04 kwietnia 2016

 

Babka czekoladowo-kawowa

Babki zawsze kojarzyły mi się z bardzo, bardzo suchym ciastem, którym bardzo łatwo jest się zachłysnąć! Nigdy tego nie lubiłam i bardzo niechętnie na nie spoglądałam! Dlatego postanowiłam stworzyć wersję dla takich osób jak ja, które znacznie bardziej wolą ciasto wilgotne :) Takim właśnie ciastem charakteryzuje się moja babka czekoladowo-kawowa, która jest bardzo aromatyczna, mięciutka i przyjemna w spożywaniu :) Robiąc tą babkę inspirowałam się przepisem na muffinki kawowe z bloga mojewypieki.com :)



czwartek, 24 marca 2016

 

TORT ANDALUZJA

Jeden z najbardziej wymagających tortów jakie kiedykolwiek robiłam ale za to jeden z najbardziej wykwintnych! Połączenie kremów i polewy z gorzkiej czekolady oraz masy cytrynowej tworzy wspaniałe połączenie! Udekorowany pralinkami Raffaello oraz prawdziwymi różyczkami, które nadają torcikowi ekskluzywnego wyglądu. Przepis wzięłam ze strony mojewypieki.com bardzo polecam :) Uwaga torcik nie jest łatwy w wykonaniu dlatego polecam osobom obytym już w pieczeniu :)



wtorek, 15 marca 2016

 

Wyjazdowy Lunch Box czyli wytrawne rogaliki

Wyjeżdżasz w podróż i nie masz pomysłu na to co zabrać ze sobą na drogę? Myślę, że te świeżutkie, chrupkie rogaliki z ciasta francusko-drożdżowego, które z łatwością schowasz do swojego lunch boxa Ci się spodobają. Ciasto na rogaliki możesz wykonać dzień wcześniej pod wieczór, rano należy tylko ciasto rozwałkować i zrobić śliczne rogaliki. Zapach podczas ich pieczenia umili Tobie przygotowanie się do podróży!



wtorek, 23 lutego 2016

 

Czekoladowo-pomarańczowy torcik MIŚ
Jeden z najbardziej uroczych torcików jakie przyszło mi robić! Torcik podwójnie czekoladowy złamany galaretką o smaku pomarańczowym w kształcie pluszowej i uroczej mordki misia! Biszkopty oraz galaretkę najlepiej wykonać dzień wcześniej aby zdążyły porządnie ostygnąć i zastygnąć. Torcik jest idealną inspiracją na wykonanie tortu dla dzieci.


piątek, 29 stycznia 2016

 

Zdrowy deser czekoladowo - kokosowy z chia i awokado

Przedstawiam wam coś całkiem odmiennego niż dotychczas mogliście zobaczyć na moim blogu! Jest to całkowicie zdrowy, pyszny eko deser! :) Niektóre połączenia mogą wydać Wam się troszkę dziwne, jak na przykład połączenie kremu czekoladowego z awokado, ale naprawdę jak dla mnie jest to bardzo udane połączenie, tylko trzeba pamiętać aby awokado było bardzo dojrzałe, ponieważ wtedy nasz krem naprawdę będzie bardzo gładki i kremowy! A dzięki nasionom chia zaspokoicie swój głód na długi, długi czas :)



wtorek, 08 grudnia 2015

 

Piernik świąteczny z bałwankami

Najbardziej uroczy i najbardziej nietypowy piernik świąteczny jaki kiedykolwiek zrobiłam! Nietypowy jest zarówno kształt jak i udekorowanie, tradycyjny piernik kojarzy nam się z podłużnym kształtem i dekoracją z ciemnej czekolady, ja postanowiłam troszkę ten wizerunek odświeżyć na bardziej wesoły :) Udekorowałam go polewą z białej czekolady i przepysznymi makaronikami! Makaroniki radzę zrobić dzień wcześniej. Mam nadzieję ,że taka wersja piernika świątecznego przypadnie Wam do gustu :D



poniedziałek, 23 listopada 2015

 

Syrop orzechowy z goframi

Syrop orzechowy o bardzo intensywnym orzechowym zapachu i smaku! Bardzo prosty w przygotowaniu i świetny do wszystkiego! Możesz dodać go do kawy, do naleśników, do deserów czy polać nimi orzechowe muffinki :) Naprawdę opcji jest bardzo dużo. Moją dzisiejszą propozycją podania są gofry, które zawsze świetnie smakują i są szybkie w przygotowaniu. Na pewno cała rodzinka będzie zachwycona gdy podasz im na śniadanie świeże, chrupiące gofry z orzechami polane słodziutkim syropem ! :)



wtorek, 10 listopada 2015

 

Rogaliki z masą makowo-czekoladową

Rogaliki wykonane z ciasta drożdżowo-francuskiego ale lekko w innym stylu niż rogale Marcińskie, jak wiadomo jest to okres na pieczenie rogali znanych w Wielkopolsce czyli rogali Marcińskich z białym makiem. Jako, że jestem rodowitą Poznanianką to mam przyjemność zajadać się nimi każdego roku, ale w tym roku postanowiłam wymyślić coś nieco innego, rogaliki o podobnym delikatnym cieście ale z innym nadzieniem, biały mak zastąpiłam czarnym a jako słodki dodatek postanowiłam dodać czekoladę, która według mnie zawsze pasuje do wszystkiego :) i tak o to powstały rogaliki makowo-czekoladowe, które świetnie nadają się do porannej kawki, są pyszne, delikatne i chrupiące! Bardzo polecam tym, którzy w to święto mają ochotę na spróbowanie czegoś innego :)



środa, 04 listopada 2015

 

Tarta z karmelem

Pyszna, przesłodka i urocza tarta skrywająca w środku karmel (niestety u mnie wyszedł dosyć jasny, nie taki jak na filmiku zamieszczonym w przepisie :D) oblana bardzo kremową czekoladą i posypana kryształkami soli :) Tarta to naprawdę sama słodycz wystarczy tylko jeden mały kawałeczek tej słodkości aby się nią nacieszyć :) A całość prezentuje się naprawdę wspaniale :)



niedziela, 25 października 2015

 

Ciasteczkowe Mumie na Halloween

Twoje dzieciaczki uwielbiają Halloween? Przebierają się, szykują dynie? To przedstawiam Wam prosty i szybki pomysł na popsy mumie wykonane z ciasteczek! Jest to naprawdę fajna zabawa dla całej rodzinki, a do tego pyszna! Jeżeli chcecie wykonać bandaże po obu stronach ciastka, to radzę zrobić krem maślany (z dodatkiem masła) ponieważ po włożeniu do lodówki spokojnie można je kłaść na płasko a z kremem nic się nie stanie :) Zapraszam do zabawy!



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11