facebook STYLOWI instagram pinterest
KONTAKT
KONTAKT



KATEGORIE

BABKI
BABKI

BROWNIE
BROWNIE

PIECZYWO
PIECZYWO

CIASTA
CIASTA

CIASTKA
CIASTKA

CIASTO FILO
CIASTO FILO

CIASTO FRANCUSKIE
CIASTO FRANCUSKIE

DESERY
DESERY

DROŻDŻOWE
DROŻDŻOWE

INNE
INNE

KRAJANKI
KRAJANKI

LODY
LODY

MAKARONY
MAKARONY

MIĘSO
MIĘSO

MUFFINKI I BABECZKI
MUFFINKI I BABECZKI

NAPOJE
NAPOJE

PĄCZKI
PĄCZKI

PANCAKES I NALEŚNIKI
PANCAKES I NALEŚNIKI

PIERNIKI
PIERNIKI

PIEROGI
PIEROGI

PIZZA
PIZZA

PODRÓŻE
PODRÓŻE

PRALINKI
PRALINKI

PRZETWORY
PRZETWORY

RYŻ
RYŻ

SAŁATKI
SAŁATKI

SERNIKI
SERNIKI

SZARLOTKI, JABŁECZNIKI
SZARLOTKI, JABŁECZNIKI

TARTY
TARTY

TORTY
TORTY

ZUPY
ZUPY




O MNIE


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Puszyste mini serniczki z agrestem

 

Puszyste mini serniczki z agrestem

Najbardziej delikatne i puszyste mini serniczki, które udało mi się wykonać. Słodki serniczek idealnie komponuje się z kwaśnym smakiem agrestu. Serniczek można wykonać w formie mini serniczków lub jako torcik w tortownicy :) Wpisem chciałam poprzeć kampanię „Uczymy jak słodzić” Więcej na uczymyjakslodzic.pl



Składniki na około 3 mini serniczki:

  • 400 g twarogu 3 razy zmielonego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% (schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru pudru marki "Polski cukier"
  • 3 łyżeczki żelatyny zalane zimną wodą
  • kilka kropelek ekstraktu waniliowego
  • 1 galaretka agrestowa
  • paczka agrestu
  • Dowolne słodkości u mnie ptasie mleczko pokrojone na małe kawałeczki

 

Dodatkowo:

  • 3 małe kokilki

Sernik ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem i ekstraktem przez dwie minuty aby zrobił się gładki. Wcześniej zalaną i sztywną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce (nie doprowadzamy do wrzenia, żelatyna ma się tylko rozpuścić) Do ciepłej żelatyny dodajemy kilka łyżeczek sera i mieszamy aż do powstania wodnistego płynu. Płyn powstały z żelatyny i sera dodajemy do naszego twarogu i miksujemy aż do połączenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo do masy serowej mieszając łyżką tak aby masa nie straciła puszystości i objętości, dodajemy również ptasie mleczko. Gotową masę serową wykładamy do kokilek, na wierzch układamy agrest i całość wkładamy na 10 minut do lodówki, w tym czasie przygotowujemy galaretkę zalewając ją mniejszą ilością wody niż jest napisane na opakowaniu i czekamy aż troszkę ostygnie. Gotową galaretkę wylewamy na wierzch naszego serniczka i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Serniczek można jeść prosto z kokilek lub wysunąć i jeść jako deser na talerzyku :)

 

Smacznego :)

 

 

 

 


 

Cukier z głową

 

 

drukujopisanokrgyprzyciskinterfejsu_31868789

Drukuj Przepis

Drukuj Przepis bez zdjęć

wtorek, 04 lipca 2017, aluubaluu

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
judik1119
2017/07/11 15:12:53
Jakie one śliczne! :)
-
2017/07/12 20:26:28
Smakowite są :)