facebook STYLOWI instagram pinterest
KONTAKT
KONTAKT



KATEGORIE

BABKI
BABKI

BROWNIE
BROWNIE

PIECZYWO
PIECZYWO

CIASTA
CIASTA

CIASTKA
CIASTKA

CIASTO FILO
CIASTO FILO

CIASTO FRANCUSKIE
CIASTO FRANCUSKIE

DESERY
DESERY

DROŻDŻOWE
DROŻDŻOWE

INNE
INNE

KRAJANKI
KRAJANKI

LODY
LODY

MAKARONY
MAKARONY

MIĘSO
MIĘSO

MUFFINKI I BABECZKI
MUFFINKI I BABECZKI

NAPOJE
NAPOJE

PĄCZKI
PĄCZKI

PANCAKES I NALEŚNIKI
PANCAKES I NALEŚNIKI

PIERNIKI
PIERNIKI

PIEROGI
PIEROGI

PIZZA
PIZZA

PODRÓŻE
PODRÓŻE

PRALINKI
PRALINKI

PRZETWORY
PRZETWORY

RYŻ
RYŻ

SAŁATKI
SAŁATKI

SERNIKI
SERNIKI

SZARLOTKI, JABŁECZNIKI
SZARLOTKI, JABŁECZNIKI

TARTY
TARTY

TORTY
TORTY

ZUPY
ZUPY




O MNIE


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Naked cake

 

Naked cake

Bardzo lekki, owocowy i idealny tort na ciepłe dni! Torcik bardzo łatwy w wykonaniu przełożony lekkim kremem oraz dowolnymi owocami. Torcikiem można się bawić według własnej wyobraźni, dobierać różne owoce, dekoracje i kolory polewy czekoladowej aby powstał idealny torcik na daną okazję :)



 Składniki na 2 biszkopty (średnica 21 cm):

  • 10 jajek
  • 300 g cukru
  • 250 g mąki pszennej 

 

 Składniki na krem mascarpone:

  • 250 g sera mascarpone
  • 500 ml kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

 

 Składniki na krem maślany:

  • 1 duże lub 2 małe białka
  • 100 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

 Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady
  • czerwony barwnik spożywczy 
  • Dowolne owoce: u mnie były truskawki i borówki (można zastąpić np. malinami i jeżynami)
  • Dżem truskawkowy nisko słodzony
  • Kwiaty goździki
  • Topper
  • Zielona taśma do kwiatów

 

Biszkopt 

Jajka powinny być dokładnie umyty i w temp. pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka wrzucamy do suchej misy miksera i ubijamy na sztywno. Do dobrze ubitych białek wrzucamy stopniowo po łyżce cukru nadal ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy nasza masa jajeczna jest już puszysta wyłączamy mikser i przesiewamy do niej w dwóch lub trzech partiach mąkę, delikatnie mieszając do połączenia składników. 

Gotowe ciasto od razu przekładamy do wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia tortownic o średnicy około 21 cm. Pieczemy przez około 40 minut do "suchego patyczka" w temp. 180°C. Po upieczeniu odkładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

 

Krem mascarpone

Wszystkie składniki wraz z miską powinny być porządnie wychłodzone. Do misy miksera wkładamy kremówkę i ser mascarpone miksujemy aż krem się ubije na sztywno na sam koniec dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy do połączenia. odstawiamy do lodówki.

 

Krem maślany 

Jajka powinny być w temp. pokojowej. Białka w temp. pokojowej wbijamy do miski dodajemy cukier mieszamy rózgą aby cukier równomiernie się rozłożył. Misę z białkami i cukrem wstawiamy nad parę wodą mieszamy delikatnie aż do rozpuszczenia się cukru (sprawdzamy to między palcami). Gdy cukru nie czuć już między palcami odstawiamy białka do ostudzenia. Po tym czasie zaczynamy nasze białka ubijać na sztywno przez około 10 minut. Do ubitych białek stopniowo dodajemy miękkie masło oraz ekstrakt waniliowy. Krem wstawiamy na 10 minut do lodówki

 

Składani tortu:

Upieczone biszkopty przekrawamy na pół (razem powinniśmy mieć 4 blaty) na brzegi pierwszego blatu za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krem maślany, środek smarujemy łyżką dżemu truskawkowego, rozprowadzając go na całym biszkopcie na dżem nakładamy kilka łyżek kremu mascarpone i rozprowadzamy równomiernie, na równomiernie rozłożony krem mascarpone wrzucamy kawałki naszych owoców i lekko wciskamy w krem następnie nakładamy kolejny blat. Z blatem nr 2 i 3 postępujemy tak samo. Wiech 4 blatu na razie pozostawiamy suchy. resztę kremu maślanego nakładamy na boki tortu i przy użyciu szpatułki wyrównujemy boki tortu zapełniając szparki. Gdy tort jest już wyrównany kremem maślanym na wierzch tortu nakładamy kilka łyżek kremu mascarpone i wyrównujemy wierch tortu. Odkładamy do lodówki.

 

Polewa

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, gdy czekolada będzie w temp. pokojowej dodajemy olej i małą kropelkę barwnika spożywczego, mieszamy do połączenia. Gotową polewą oblewamy nasz torcik tak aby czekolada wylewała się po bokach. 

 

Dekoracje

Świeżo oblany tort dekorujemy kwiatami (wcześniej łodyżki obklejamy taśmą do kwiatów) oraz topperem

 

Smacznego :)

 

 


 

drukujopisanokrgyprzyciskinterfejsu_31868789

Drukuj Przepis

Drukuj Przepis bez zdjęć

 



Post udostępniony przez Alicja Szczepocka (@alicjaszczepocka)27 Maj, 2017 o 2:21 PDT

piątek, 02 czerwca 2017, aluubaluu

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
judik1119
2017/06/05 15:20:03
Cudowny! Zakochałam się w nim! :)
Chętnie zrobię w ten weekend, czy dobrze rozumiem, że jak dodajemy masło do ubitych białek (chodzi mi o masę maślaną, nigdy takiej nie robiłam) to cały czas miksujemy? Będę wdzięczna za odpowiedź :)
-
aluubaluu
2017/06/06 09:37:49
JUDIK1119: Bardzo się cieszę :) Tak, tak cały czas miksujemy na wolnych obrotach aż do połączenia i powstania kremu :)
-
Gość: Słone Słodkim Przeplatane, *.icpnet.pl
2017/06/06 11:21:51
Wspaniale się prezentuje :)
-
Gość: Magda, *.223-195-b.business.telecomitalia.it
2017/06/06 11:26:05
Super, wygląda fantastycznie:)
-
Gość: Lekcjewkuchni.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2017/06/06 15:58:54
Pycha
-
aluubaluu
2017/06/07 09:55:19
SŁONE SŁODKIM PRZEPLATANE: Dziękuje ślicznie :)
MAGDA: Bardzo dziękuję :)
LEKCJEWKUCHNI.BLOGSPOT.COM: Dziękuję bardzo :)
-
2017/06/08 19:43:22
Cudeńko <3