facebook STYLOWI instagram pinterest
KONTAKT
KONTAKT



KATEGORIE

BABKI
BABKI

BROWNIE
BROWNIE

PIECZYWO
PIECZYWO

CIASTA
CIASTA

CIASTKA
CIASTKA

CIASTO FILO
CIASTO FILO

CIASTO FRANCUSKIE
CIASTO FRANCUSKIE

DESERY
DESERY

DROŻDŻOWE
DROŻDŻOWE

INNE
INNE

KRAJANKI
KRAJANKI

LODY
LODY

MAKARONY
MAKARONY

MIĘSO
MIĘSO

MUFFINKI I BABECZKI
MUFFINKI I BABECZKI

NAPOJE
NAPOJE

PĄCZKI
PĄCZKI

PANCAKES I NALEŚNIKI
PANCAKES I NALEŚNIKI

PIERNIKI
PIERNIKI

PIEROGI
PIEROGI

PIZZA
PIZZA

PODRÓŻE
PODRÓŻE

PRALINKI
PRALINKI

PRZETWORY
PRZETWORY

RYŻ
RYŻ

SAŁATKI
SAŁATKI

SERNIKI
SERNIKI

SZARLOTKI, JABŁECZNIKI
SZARLOTKI, JABŁECZNIKI

TARTY
TARTY

TORTY
TORTY

ZUPY
ZUPY




O MNIE


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie Teriyaki

 

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie Teriyaki

Szybkie, zdrowe i jednopatelniowe danie, w którym się zakochasz! Świetnie smakuje w połączeniu z mięta i pokropione limonką :)



Składniki na 4 porcje:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g makaronu ryżowego 
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 10-15 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1/2 puszki odsączonej kukurydzy
  • świeżo pocięty szczypiorek 
  • pieprz, sól i tabasco

 

Marynata à la sos Teriyaki:

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu (u mnie był to miód lipowy)
  • 4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

 

Zaczynamy od wykonania marynaty. Sos sojowy, miód i sok z pomarańczy mieszamy ze sobą. Kurczaka osuszamy i kroimy na kawałeczki. Na kurczaka wylewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Obtaczamy całego kurczaka w marynacie. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na około 1 godzinkę. 

Gotujemy makaron ryżowy zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu. 

Siekamy cebulkę, czosnek. Na patelni wlewamy łyżkę oleju, następnie dodajemy kurkumę, imbir, cebulkę i czosnek. Smażymy przez około 1 minutkę. Papryki kroimy na kosteczki i dodajemy na patelnię wraz z pieczarkami, smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut aż papryka i grzybki zaczną robić się miękkie. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wraz z sosem wrzucamy na patelnię, kurczaka smażymy przez około 3-4 minut aż białko całkowicie się zetnie (warzywa na patelni można troszkę przesunąć aby mięso stykało się bezpośrednio z patelnią). Gdy mięso jest już całkowicie wysmażone dodajemy kukurydzę i smażymy jeszcze przez jedną minutę przyprawiając całość pieprzem, tabasco do smaku oraz odrobinką soli. 

 

Na patelnię dodajemy wcześniej ugotowany makaron ryżowy mieszając aż do połączenia ze składnikami znajdującymi się na patelni. Gdy makaron jest już dobrze wymieszany dodajemy poszatkowany szczypiorek i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do małych miseczek a zamiast widelca posługujemy się pałeczkami. Przed konsumpcją potrawę można skroplić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki

 

Smacznego :)

 



 

drukujopisanokrgyprzyciskinterfejsu_31868789

Drukuj Przepis

Drukuj Przepis bez zdjęć

wtorek, 16 maja 2017, aluubaluu

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Słone Słodkim Przeplatane, *.icpnet.pl
2017/05/18 19:32:41
Moje smaki :) poproszę miseczkę :).
-
mikimama
2017/05/19 07:44:09
Pysznie i kolorowo!
-
Gość: Lekcjewkuchni.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2017/05/19 12:00:06
Mniam
-
2017/05/22 19:14:48
Bardzo zachęcające danie! :)