facebook STYLOWI instagram pinterest
KONTAKT
KONTAKT



KATEGORIE

BABKI
BABKI

BROWNIE
BROWNIE

PIECZYWO
PIECZYWO

CIASTA
CIASTA

CIASTKA
CIASTKA

CIASTO FILO
CIASTO FILO

CIASTO FRANCUSKIE
CIASTO FRANCUSKIE

DESERY
DESERY

DROŻDŻOWE
DROŻDŻOWE

INNE
INNE

KRAJANKI
KRAJANKI

LODY
LODY

MAKARONY
MAKARONY

MIĘSO
MIĘSO

MUFFINKI I BABECZKI
MUFFINKI I BABECZKI

NAPOJE
NAPOJE

PĄCZKI
PĄCZKI

PANCAKES I NALEŚNIKI
PANCAKES I NALEŚNIKI

PIERNIKI
PIERNIKI

PIEROGI
PIEROGI

PIZZA
PIZZA

PODRÓŻE
PODRÓŻE

PRALINKI
PRALINKI

PRZETWORY
PRZETWORY

RYŻ
RYŻ

SAŁATKI
SAŁATKI

SERNIKI
SERNIKI

SZARLOTKI, JABŁECZNIKI
SZARLOTKI, JABŁECZNIKI

TARTY
TARTY

TORTY
TORTY

ZUPY
ZUPY




O MNIE


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowe cake popsy

 

Czekoladowe cake popsy

Wspaniałe i urocze cake popsy, które są idealne na każdą okazje: urodziny, wesela, słodkie stoły itp. a do tego są proste i szybkie w wykonaniu. W moim przypadku zostały one zrobione z resztek, które zostały mi po wykonaniu czekoladowego tortu, więc jest to też idealny sposób na wykorzystanie resztek z biszkoptu i kremu :) Cake popsy rozpuszczają się w ustach i wyglądają wyśmienicie :)



Składniki na 30-40 cake popsów:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów)

 

Składniki czekoladę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 160 g kremówki 30%

 

Dodatkowo:

  • długie drewniane patyczki
  • złoty, sypki barwnik spożywczy
  • 300 g mlecznej czekolady z orzeszkami + 2 łyżki oleju 

 

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Przygotowujemy 2 duże miski, do jednej przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. Do drugiej miski wlewamy mokre składniki: maślankę, olej, jajka oraz cukier i mieszamy do połączenia. Dodajemy do mokrych składników wcześniej przesiane suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników. Następnie partiami dodajemy gorącą kawę bez fusów mieszając do połączenia. 

Gotową masę czekoladowo-kawową przelewamy do tortownicy lub blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180ºC przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto będzie już gotowe odkładamy je na kratkę do całkowitego wystygnięcia. 

 

Gdy ciasto jest już całkowicie ostygnięte to możemy zabierać się za wykonanie czekolady. Kremówkę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu prawie doprowadzając do wrzenia. Do gorącej kremówki wrzucamy posiekaną gorzką czekoladę przykrywając ją gorącą kremówką i odkładamy na 5 minut, po tym czasie mieszamy dokładnie aż czekolada zrobi się gładka i lśniąca. 

 

Nasze gotowe ciasto łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy partiami do malaksera i miksujemy na piasek. Gdy całe ciasto jest już dobrze pokruszone, dodajemy do niego wcześniej zrobioną czekoladę i dokładnie mieszamy lub miksujemy ze sobą. Ciasto powinno być bardzo lepkie. 

Z gotowego ciasta lepimy kuleczki w dowolnej wielkości i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie rozpuszczamy kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i przygotowujemy nasze patyczki. Wyciągamy nasze kuleczki z lodówki, patyczki zamaczamy najpierw w czekoladzie a następnie wbijamy je w cake popsy, i ponownie wkładamy do lodówki (przed zamoczeniem ich w polewie czekoladowej cake pospy muszą być bardzo dobrze schłodzone).

300 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce czekamy aż lekko ostygnie, następnie dodajemy olej roślinny i mieszamy do połączenia. Polewę przelewamy do wąskiego naczynia. Ponownie wyciągamy nasze cake popsy z lodówki i każdy zamaczamy całkowicie w naszej polewie czekoladowej odczekując aż nadmiar czekolady spłynie a następnie odkładamy na duży talerz. Ponownie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy czekolada jest już całkowicie zastygnięta delikatnie pędzelkiem smarujemy nasz cake popsy złotym barwnikiem spożywczym. (cake popsy przechowujemy w lodówce)

Smacznego :)

 

 

 

drukujopisanokrgyprzyciskinterfejsu_31868789

Drukuj Przepis

Drukuj Przepis bez zdjęć

 

 


poniedziałek, 29 maja 2017, aluubaluu

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: