facebook STYLOWI instagram pinterest
KONTAKT
KONTAKT



KATEGORIE

BABKI
BABKI

BROWNIE
BROWNIE

PIECZYWO
PIECZYWO

CIASTA
CIASTA

CIASTKA
CIASTKA

CIASTO FILO
CIASTO FILO

CIASTO FRANCUSKIE
CIASTO FRANCUSKIE

DESERY
DESERY

DROŻDŻOWE
DROŻDŻOWE

INNE
INNE

KRAJANKI
KRAJANKI

LODY
LODY

MAKARONY
MAKARONY

MIĘSO
MIĘSO

MUFFINKI I BABECZKI
MUFFINKI I BABECZKI

NAPOJE
NAPOJE

PĄCZKI
PĄCZKI

PANCAKES I NALEŚNIKI
PANCAKES I NALEŚNIKI

PIERNIKI
PIERNIKI

PIEROGI
PIEROGI

PIZZA
PIZZA

PODRÓŻE
PODRÓŻE

PRALINKI
PRALINKI

PRZETWORY
PRZETWORY

RYŻ
RYŻ

SAŁATKI
SAŁATKI

SERNIKI
SERNIKI

SZARLOTKI, JABŁECZNIKI
SZARLOTKI, JABŁECZNIKI

TARTY
TARTY

TORTY
TORTY

ZUPY
ZUPY




O MNIE


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Stir-Fry z wołowiną i makaronem ryżowym

 

Stir-Fry z wołowiną i makaronem ryżowym

Lubicie szybkie, zdrowe i lekkostrawne przepisy? Bo ja uwielbiam i do takich należą prawie wszystkie dania, w których wykorzystuje się makaron ryżowy, dla którego ostatnio straciłam głowę :) Stir-Fry jest daniem bardzo, bardzo szybkim i polecam go tym, którzy preferują ostrą kuchnie :) Przepis został wykonany na podstawie przepisu z bloga www.kwestiasmaku.com bardzo, bardzo polecam :)



Składniki na 2 porcje:

  • 300 g postekowanej wołowiny 
  • 200 g makarony ryżowego
  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 3 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • świeża mięta
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 limonki do podania

 

Mięso kroimy na bardzo cieniutkie plasterki w poprzek włókien (po pokrojeniu mięso powinno być w temperaturze pokojowej). 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Siekamy dymki a paprykę kroimy na cienkie paski. Sos sojowy mieszamy z cukrem.

W woku lub na głębszej patelni podsmażamy na jednej łyżce masła starty imbir i czosnek. Dodajemy drugą łyżkę masła i wkładamy białe części dymki oraz paprykę i smażymy mieszając co chwilę przez około minutę. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy przez kolejną minutę aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy.

Dodajemy pieprz cayenne i wkładamy makaron, dokładnie mieszamy wszystko ze sobą smażąc przez minutę. Na sam koniec wlewamy sos sojowy połączony z cukrem, dodajemy szczypiorek oraz mięte, wszystko mieszamy i odstawiamy z ognia. Podajemy skraplając naszą potrawę limonką. 

Smacznego :)

 

Przepis na podstawie przepisu z bloga Kwestiasmaku

 

 

 

drukujopisanokrgyprzyciskinterfejsu_31868789

Drukuj Przepis

Drukuj Przepis bez zdjęć

 

piątek, 05 sierpnia 2016, aluubaluu

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Kathy Leonia, *.toya.net.pl
2016/08/23 08:37:07
omomom bym zjadła sobie a co:D
-
judik1119
2016/08/23 13:30:43
Pyszne! Chętnie bym zjadła :)
-
bryssska
2016/08/24 09:21:37
wygląda przepysznie, ;-)
-
lutka40
2016/09/12 21:11:55
pięknie podane !
-
Gość: Pogoda, 185.145.38.*
2018/06/27 10:26:35
Sat24, Sat 24
Pogoda, Prognoza pogody
USA National Forecast
Weather Forecast
Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
Meteo, Previsioni Meteo Italia
Météo France
United Kingdom Weather
Clima de Espana
Väder
Australia Weather

Test prędkości internetu
Speedtest, Speed Test
DSL Geschwindigkeit testen
Test di velocit Internet
Test de velocidad
Test de vitesse Internet