facebook STYLOWI instagram pinterest
KONTAKT
KONTAKT



KATEGORIE

BABKI
BABKI

BROWNIE
BROWNIE

PIECZYWO
PIECZYWO

CIASTA
CIASTA

CIASTKA
CIASTKA

CIASTO FILO
CIASTO FILO

CIASTO FRANCUSKIE
CIASTO FRANCUSKIE

DESERY
DESERY

DROŻDŻOWE
DROŻDŻOWE

INNE
INNE

KRAJANKI
KRAJANKI

LODY
LODY

MAKARONY
MAKARONY

MIĘSO
MIĘSO

MUFFINKI I BABECZKI
MUFFINKI I BABECZKI

NAPOJE
NAPOJE

PĄCZKI
PĄCZKI

PANCAKES I NALEŚNIKI
PANCAKES I NALEŚNIKI

PIERNIKI
PIERNIKI

PIEROGI
PIEROGI

PIZZA
PIZZA

PODRÓŻE
PODRÓŻE

PRALINKI
PRALINKI

PRZETWORY
PRZETWORY

RYŻ
RYŻ

SAŁATKI
SAŁATKI

SERNIKI
SERNIKI

SZARLOTKI, JABŁECZNIKI
SZARLOTKI, JABŁECZNIKI

TARTY
TARTY

TORTY
TORTY

ZUPY
ZUPY




O MNIE


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki z masą makowo-czekoladową

 

Rogaliki z masą makowo-czekoladową

Rogaliki wykonane z ciasta drożdżowo-francuskiego ale lekko w innym stylu niż rogale Marcińskie, jak wiadomo jest to okres na pieczenie rogali znanych w Wielkopolsce czyli rogali Marcińskich z białym makiem. Jako, że jestem rodowitą Poznanianką to mam przyjemność zajadać się nimi każdego roku, ale w tym roku postanowiłam wymyślić coś nieco innego, rogaliki o podobnym delikatnym cieście ale z innym nadzieniem, biały mak zastąpiłam czarnym a jako słodki dodatek postanowiłam dodać czekoladę, która według mnie zawsze pasuje do wszystkiego :) i tak o to powstały rogaliki makowo-czekoladowe, które świetnie nadają się do porannej kawki, są pyszne, delikatne i chrupiące! Bardzo polecam tym, którzy w to święto mają ochotę na spróbowanie czegoś innego :)



Składniki na ciasto około 13 sztuk:

  • 7 g drożdży suchych lub 15 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki białego cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 450 g mąki
  • dodatkowo: 12 łyżek masła w temp. pokojowej (musi mieć bardzo kremową konsystencję aby łatwo było nim smarować ciasto)
  • 1 roztrzepane jajko

 

Składniki na masę makową:

  • 200 g kremu czekoladowego (typu Nutella)
  • 850 g gotowej masy makowej (dobrej jakości)
  • 1/2 szklanki kakao

 

Drożdże wrzucamy do misy miksera dodajemy ciepłą wodę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży (około 5 minut). Dodajemy sól, cukier, mleko, 2 łyżki rozpuszczonego masła, ekstrakt waniliowy , jajko i miksujemy wszystko ze sobą dokładnie. Do naszych mokrych składników dodajemy przesianą mąkę, jeżeli posiadamy w naszym mikserze hak do zagniatania ciasta to możemy go użyć do wyrobienia naszego pączkowego ciasta, jeżeli nie to wszystkie składniki mokre z mąką mieszamy początkowo drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy przez około 5-6 min rękoma (jeżeli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodajemy troszkę mąki).

Ciasto kształtujemy w kulkę i wkładamy je do plastikowej torebki lub zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 min.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy i leciutko posypujemy wierzch mąką. Kładziemy na wcześniej lekko obsypany mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 22 x 45 cm o grubości około 1 cm. Na samym środku naszego rozwałkowanego ciasta równomiernie rozprowadzamy 6 łyżek miękkiego masła na środkowej 1/3 części ciasta. Składamy prawą część cista nieposmarowanego masłem całkowicie i tylko na tą część posmarowaną masłem i lekko dociskamy. Na przed chwilą złożoną prawą część ciasta rozsmarowujemy pozostałe 6 łyżek miękkiego masła i przykrywamy ją ostatnią nieposmarowaną lewą częścią ciasta. Przenosimy ciasto na blachę, przykrywamy delikatnie folią i ręcznikiem kuchennym, wkładamy ciasto do lodówki na kolejne 20-30 min. 

Wyciągamy ciasto z lodówki posypujemy delikatnie wierzch mąką i wykładamy je na posypany mąką blat i delikatnie wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 20 x 35 cm o grubości około 1,25 cm składamy w ten sam sposób co poprzednio (tylko ,że bez dodawania masła). Ponownie rozwałkować do tych samych wymiarów (zachowując przy tym jak najbardziej kształt prostokąta po to by przy składaniu krawędzie się ze sobą pokrywały) Ciasto po raz trzeci składamy w ten sam sposób. Ciasto przykrywamy folią i ręcznikiem kuchennym i znowu wkładamy do lodówki tylko tym razem na około 2 godziny (ja trzymałam ciasto krócej i też wyszło dobrze, więc jak ktoś nie ma czasu to ciasto również można wyjąć po 30-40 min, a jeżeli ktoś dysponuje dużą ilością czasu to radzę wykazać się cierpliwością i pozostawić ciasto w lodówce przez 2 godziny) 

W tym czasie możemy zabrać się za robienie naszej masy makowej. Do szklanej miski wrzucamy mak, krem czekoladowy oraz niesłodzone kakao i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą aż do połączenia składników. 

Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto z lodówki lekko posypujemy je mąką i wałkujemy na blacie obsypanym również mąka na około 0,5 -1 cm grubości (ciasto nie może być zbyt cienkie) na rozwałkowanym cieście wycinamy równe trójkąty, które smarujemy farszem i zwijamy od podstawy do końca lekko rozciągając ciasto podczas zwijania.

Nasze gotowe rogale kładziemy na blachę obsypaną mąką z odstępami ponieważ rogale mocno urosną podczas pieczenia, a ich wierzch smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30-45 min w piekarniku nagrzanym do 200 °C najlepiej rogale pilnować i wyjąć wtedy gdy będą ładnie zarumienione. 

Jeżeli chodzi o dekorowanie rogali oczywiście jest to kwestia dowolna, ja nie dekorowałam ich w ogóle bo zależało mi na ich delikatnym wyglądzie :)

Smacznego !

 

 

  

drukujopisanokrgyprzyciskinterfejsu_31868789

Drukuj Przepis

Drukuj Przepis bez zdjęć

 

 

wtorek, 10 listopada 2015, aluubaluu

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Kathy Leonia, *.toya.net.pl
2015/11/10 09:20:11
bym jadła do kawy pychotka;D
-
Gość: Łukasz, *.internetia.net.pl
2015/11/10 12:00:55
Jadłbym, och tak! :D
-
madeline82
2015/11/10 22:37:43
Takie rogale mogę jeść codziennie :-). Pozdrawiam.
-
aluubaluu
2015/11/12 08:58:39
KATHY LEONIA Do kawki połączenie idealne :D
-
aluubaluu
2015/11/12 08:59:08
ŁUKASZ: Oj to bardzo się cieszę :D
-
aluubaluu
2015/11/12 08:59:36
MADELINE82 Dziękuję ślicznie i bardzo się cieszę :)
-
2015/11/12 11:01:12
Pyszne rogaliki, a masa przepyszna :)
-
aluubaluu
2015/11/13 09:33:43
EWA_CIASTECZKOWAKRAINA Dziękuję ślicznie :)
-
Gość: czarodziejkasmakow, *.133.28.6.edial.pl
2015/11/13 09:41:44
super pomysł na nadzienie :) muszą być wyśmienite...
-
aluubaluu
2015/11/18 08:45:03
CZARODZIEJKASMAKÓW Mi osobiście bardzo smakowały :D
-
ervisha
2015/11/18 15:29:46
Apetyczne ;)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/11/18 16:49:11
Jakie fajne te rogale:)) Przyznam się, że nigdy nie jadłam tych słynnych poznańskich i z wielka przyjemnością bym zjadła.
-
aluubaluu
2015/11/18 19:06:28
ERVISHA: Dziękuję :)
-
aluubaluu
2015/11/18 19:08:16
GOŚĆ: A dziękuję ślicznie :) Oj to jest czego żałować, jak będziesz kiedyś w okolicach Poznania w okresie listopada to koniecznie musisz spróbować :)
-
Gość: Kasia knifeandspoon, *.centertel.pl
2015/11/19 11:37:20
Fajne i idealnie pasują na drugie śniadanie :-)
-
Gość: Sosna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/11/19 11:37:36
Ładniutkie wyszły :D
-
aluubaluu
2015/11/19 13:32:15
KNIFEANDSPOON: Dokładnie tak :) Albo na pierwsze żeby mieć energię na cały dzień ! :)
-
aluubaluu
2015/11/19 13:33:01
SOSNA: A dziękuję ślicznie :D
-
Gość: Marzena, *.play-internet.pl
2015/11/20 08:24:35
Cudowne :-) porywam jednego do kawki :-)
-
aluubaluu
2015/11/20 08:34:11
MARZENA Do kawki rogalik najlepszy :)
-
Gość: Pogoda, 185.145.38.*
2018/06/27 10:30:54
Sat24, Sat 24
Pogoda, Prognoza pogody
USA National Forecast
Weather Forecast
Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
Meteo, Previsioni Meteo Italia
Météo France
United Kingdom Weather
Clima de Espana
Väder
Australia Weather

Test prędkości internetu
Speedtest, Speed Test
DSL Geschwindigkeit testen
Test di velocit Internet
Test de velocidad
Test de vitesse Internet