facebook STYLOWI instagram pinterest
KONTAKT
KONTAKT



KATEGORIE

BABKI
BABKI

BROWNIE
BROWNIE

PIECZYWO
PIECZYWO

CIASTA
CIASTA

CIASTKA
CIASTKA

CIASTO FILO
CIASTO FILO

CIASTO FRANCUSKIE
CIASTO FRANCUSKIE

DESERY
DESERY

DROŻDŻOWE
DROŻDŻOWE

INNE
INNE

KRAJANKI
KRAJANKI

LODY
LODY

MAKARONY
MAKARONY

MIĘSO
MIĘSO

MUFFINKI I BABECZKI
MUFFINKI I BABECZKI

NAPOJE
NAPOJE

PĄCZKI
PĄCZKI

PANCAKES I NALEŚNIKI
PANCAKES I NALEŚNIKI

PIERNIKI
PIERNIKI

PIEROGI
PIEROGI

PIZZA
PIZZA

PODRÓŻE
PODRÓŻE

PRALINKI
PRALINKI

PRZETWORY
PRZETWORY

RYŻ
RYŻ

SAŁATKI
SAŁATKI

SERNIKI
SERNIKI

SZARLOTKI, JABŁECZNIKI
SZARLOTKI, JABŁECZNIKI

TARTY
TARTY

TORTY
TORTY

ZUPY
ZUPY




O MNIE


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczona papryka nadziewana kuskusem

 

Pieczona papryka nadziewana kuskusem


Jak już wcześniej obiecałam startuje pierwszy przepis pochodzący z diety vege schudnij w 28 dni (klik) Według mnie jest to jeden z najsmaczniejszych przepisów z diety i muszę przyznać, że właśnie dzięki temu przepisowi po raz pierwszy w życiu przekonałam się do kaszy! Potrawa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu a do tego pyszna, kolorowa i przede wszystkim zdrowa i dietetyczna - nic dodać, nic ująć! Naprawdę bardzo zachęcam do wypróbowania bo warto :)



Składniki:

  • 1 papryka żółta lub czerwona (około 120 g)
  • 3 łyżki kaszy kuskus (45 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
  • 1 łyżka posiekanej nać pietruszki (10 g)
  • 25 g sera mozzarella 
  • 40 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • około 1 szklanka bulionu

 

Piekarnik nagrzewamy do 190ºC. Paprykę kroimy w poprzek na połówki, czyścimy z gniazd nasiennych, posypujemy solą oraz pieprzem i smarujemy jedną łyżeczką oliwy z oliwek. Układamy na blaszce do pieczenia (w razie konieczności przycinamy spód papryki) i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut, aż papryka zmięknie a jej skóra lekko się pomarszczy. Można też skorzystać z funkcji grilla w piekarniku, wówczas czas pieczenia trzeba będzie skrócić. Po podpieczeniu papryki nie wyłączymy piekarnika.

Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki, zalewamy ją wrzącym bulionem 0,5 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy na kilka minut aż kasza wchłonie cały płyn, następnie mieszamy widelcem z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy pomidorki, jedną łyżeczkę oliwy z oliwek, ser mozzarella, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Kuskusem wypełniamy dolną część papryki i przykrywamy drugą połówką. Wstawiamy do piekarnika na około 5-10 min, aż kuskus będzie gorący a ser się roztopi.

Smacznego :) 

 

Przepis pochodzi z diety Vege (klik)

 

 

 

 

poniedziałek, 18 maja 2015, aluubaluu

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: poproszedokladke, *.dynamic.chello.pl
2015/05/19 11:03:50
pyszny przepis i łatwy! uwielbiam takie faszerowane warzywa :-)
-
aluubaluu
2015/05/19 11:21:03
POPROSZEDOKLADKE: Jest banalnie prosty i szubki w zrobieniu :) Naprawdę polecam :)
-
2015/05/19 19:23:47
Jestem wielką fanką pieczonych, nadziewanych papryk :)
-
aluubaluu
2015/05/19 20:58:21
EWA_CIASTECZKOWAKRAINA: Ja również :) A dzięki temu przepisowi stałam się wielką fanką farszu z kaszy :)
-
Gość: beti, *.rzeszow.mm.pl
2015/05/20 09:28:29
Uwielbiam faszerowaną paprykę :))
-
aluubaluu
2015/05/20 11:11:29
BETI: To bardzo się cieszę i zachęcam do wypróbowania :)