facebook STYLOWI instagram pinterest
KONTAKT
KONTAKT



KATEGORIE

BABKI
BABKI

BROWNIE
BROWNIE

PIECZYWO
PIECZYWO

CIASTA
CIASTA

CIASTKA
CIASTKA

CIASTO FILO
CIASTO FILO

CIASTO FRANCUSKIE
CIASTO FRANCUSKIE

DESERY
DESERY

DROŻDŻOWE
DROŻDŻOWE

INNE
INNE

KRAJANKI
KRAJANKI

LODY
LODY

MAKARONY
MAKARONY

MIĘSO
MIĘSO

MUFFINKI I BABECZKI
MUFFINKI I BABECZKI

NAPOJE
NAPOJE

PĄCZKI
PĄCZKI

PANCAKES I NALEŚNIKI
PANCAKES I NALEŚNIKI

PIERNIKI
PIERNIKI

PIEROGI
PIEROGI

PIZZA
PIZZA

PODRÓŻE
PODRÓŻE

PRALINKI
PRALINKI

PRZETWORY
PRZETWORY

RYŻ
RYŻ

SAŁATKI
SAŁATKI

SERNIKI
SERNIKI

SZARLOTKI, JABŁECZNIKI
SZARLOTKI, JABŁECZNIKI

TARTY
TARTY

TORTY
TORTY

ZUPY
ZUPY




O MNIE


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladki Wielkanocne z nadzieniem mlecznym

Idealna słodka przekąska ciekawie podana na szybko. Bardzo efektowne pralinki ,które pięknie ozdobią nasz koszyk lub stół wielkanocny ! Można przygotować 3 rodzaje czekoladek, z czekolady mlecznej dla osób lubiących bardzo intensywną słodycz, z deserowej ,która moim zdaniem najlepiej pasuje do nadzienia gdyż czekoladki nie są za słodkie, i z gorzkiej czekolady dla miłośników niezbyt intensywnych słodkości ! 

 

 

Składniki na ok 30 sztuk:

  • 300 g czekolady (można użyć mlecznej, deserowej lub gorzkiej)
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego 
  • 120 g masła lub margaryny
  • około 1,5 szklanki mleka w proszku 
  • foremka na czekoladki silikonowa (u mnie wersja wielkanocna)

 

W pierwszej kolejności przygotowujemy nadzienie do czekoladek. Mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, dalej ucierając dodaj ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku (mleko w proszku dodajemy po troszku mieszając je aż do momentu gdy masa będzie miała kremową konsystencję, nie może być za rzadka i za gęsta) 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (Rodzaj czekolady jest do wyboru jeżeli preferujemy bardzo słodkie pralinki to używamy czekolady mlecznej jeżeli na odwrót to czekolady gorzkiej). Pędzelkiem smarujemy wewnętrzną część foremki, razem z bokami grubą warstwą czekolady, odstawiamy na minutę do lodówki, żeby czekolada stwardniała, następnie wypełniamy czekoladki kremem i zalewamy całość czekoladą. 

Odstawiamy do zastygnięcia w zimne miejsce, i po około 10 min czekoladki są gotowe do spożycia, 

Smacznego :) 

 

 

 


sobota, 19 kwietnia 2014, aluubaluu

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2014/04/19 21:58:32
Sliczne czekoladki :)
Radosnych Świąt !:)
-
Gość: kulinarny blog samanthy, *.adsl.inetia.pl
2014/04/19 22:52:41
Pyszne pralinki, och tylko się zajadać ! Radosnych i zdrowych Swiąt Wielkiej Nocy ! :)
-
ewa_ciasteczkowakraina
2014/04/19 23:48:31
Pysznie nadziałaś te czekoladki :) Przyjmij i ode mnie życzenia zdrowych i radosnych Świąt oraz mokrego Dyngusa :) Pozdrawiam
-
Gość: ladylaura, 90.170.94.*
2014/04/20 11:27:23
Urocze maleństwa ,pozdrawiam.
-
judik1119
2014/04/22 16:37:26
Jakie słodziutkie! :-)
-
Gość: czarodziejkasmakow, *.static.rdi.pl
2014/04/22 21:20:25
ale cudeńka :) powiedz mi bo w przepisie jest dwa razy mleko i albo moje chore oczy nie dają już rady ogarnąć :P albo nie wiem co. Powiedz czy tam nie powinno być czasem mleka w proszku? Jeśli coś źle przeczytałam to z góry przepraszam :)
-
aluubaluu
2014/04/22 21:43:39
O bardzo dziękuję za wyłapanie mojego błędu :) Jak najbardziej jest tam zwykłe mleko i mleko w proszku :) Błąd już jest poprawiony jeszcze raz dziękuję za zwrócenie uwagi ;D