facebook STYLOWI instagram pinterest
KONTAKT
KONTAKT



KATEGORIE

BABKI
BABKI

BROWNIE
BROWNIE

PIECZYWO
PIECZYWO

CIASTA
CIASTA

CIASTKA
CIASTKA

CIASTO FILO
CIASTO FILO

CIASTO FRANCUSKIE
CIASTO FRANCUSKIE

DESERY
DESERY

DROŻDŻOWE
DROŻDŻOWE

INNE
INNE

KRAJANKI
KRAJANKI

LODY
LODY

MAKARONY
MAKARONY

MIĘSO
MIĘSO

MUFFINKI I BABECZKI
MUFFINKI I BABECZKI

NAPOJE
NAPOJE

PĄCZKI
PĄCZKI

PANCAKES I NALEŚNIKI
PANCAKES I NALEŚNIKI

PIERNIKI
PIERNIKI

PIEROGI
PIEROGI

PIZZA
PIZZA

PODRÓŻE
PODRÓŻE

PRALINKI
PRALINKI

PRZETWORY
PRZETWORY

RYŻ
RYŻ

SAŁATKI
SAŁATKI

SERNIKI
SERNIKI

SZARLOTKI, JABŁECZNIKI
SZARLOTKI, JABŁECZNIKI

TARTY
TARTY

TORTY
TORTY

ZUPY
ZUPY




O MNIE


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z kurczakiem i szparagami

 

Pełna kolorów i warzyw tarta, która wspaniale prezentuje się na talerzu. Przepyszne połączenie warzyw, które dowolnie można zmieniać np. pomidora zastąpić pyszną czerwoną papryką, wszystko według upodobań. Jeżeli chodzi o szparagi radzę wybrać te bardzo świeżo zerwane, najlepiej z zaufanego źródła na ryneczku, w ten sposób nasze szparagi nie będą łykowate.

 

 

Składniki na Kruche ciasto:

  • 160g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80g zimnego masła – pokrojonego w małą kostkę
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody

 

Mąkę przesiać wraz z solą i cukrem na stolnicę lub do misy robota, dodać masło pokrojone na małe kawałki. Rozcierać, aż utworzą się małe grudki. Dodać 1 łyżkę zimnej wody i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Gdyby wciąż było zbyt suche – dodać drugą łyżkę wody. Uformować kulę, spłaszczyć ją dość mocno, zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na min. ½ godziny.

 

Składniki na wierzch ciasta:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • ½ pęczka zielonych szparag (najlepiej grubszych)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 jaja
  • 150 g mozzarelli
  • sól, pieprz do smaku

 

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni na oliwie z oliwek.

Mozzarellę odsączyć i pokroić na kawałki. Umytym i osuszonym szparagom odkroić główki, a łodyżki pokroić na ok. 2cm kawałki. Pomidorki podzielić na połówki.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką,

Schłodzone kruche ciasto rozwałkować do wielkości foremki, dodając zapas po ok. 1,5 - 2cm z każdej strony . Spód podpiec przez ok. 10 min. W temp. 180st.C. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.
Na przygotowany spód ułożyć kolejno pasy nadzienia: szparagi -kurczak – szparagi – pomidorki – kurczak - szparagi , etc, lub w dowolnie innej kombinacji.
Śmietankę rozkłócić wraz z jajami, doprawić ok. 1/3 łyżeczką soli i pieprzem. Masą jajeczną zalać warzywa na tracie. Na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli.
Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C. pod przykryciem z folii ALU. Po tym czasie zdjąć folię i przez kolejne ok. 10 min. jeszcze podpiekać, pozwalając by ser się lekko zarumienił. 

 

Przepis oryginalny na blogu: Pieprz czy wanilia 

 

 

 

 


niedziela, 16 czerwca 2013, aluubaluu

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2013/06/16 19:28:01
Smakowicie się prezentuje. Ładnie i pysznie.:)
-
Gość: Natalia - Poezja Smaku, *.dynamic.chello.pl
2013/06/17 00:16:30
Wygląda pięknie :)
-
judik1119
2013/06/17 08:40:17
Musiała być pyszna, bardzo chętnie bym taką zjadła! Pychota:-)
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/06/17 13:31:35
Ślicznie wygląda i z pewnością jest pyszna, takie tarty lubię bardzo :)
-
Gość: antka91, *.centertel.pl
2013/06/17 18:53:31
ale kusisz!:) obłędnie wygląda i ma wszystko co lubię:)
-
Gość: martawkuchni.blog.pl, *.sierpc.vectranet.pl
2013/06/19 10:44:28
to dopiero musiało smakować:) wygląda pysznie:)
-
Gość: galantyna.pl, *.dynamic.chello.pl
2013/06/20 14:39:59
Wygląda tak apetycznie, kolorowo...musiała być bardzo smaczna.
-
kulnaro
2013/06/21 15:09:39
wygląda smakowicie, zdjęcia powodują że człowiek może poczuć się naprawdę głodny...
-
Gość: Samantha, *.dynamic.dsl.as9105.com
2013/06/21 20:56:34
Ależ pysznie wygląda, swietny przepis ! Pozdrawiam :)