facebook STYLOWI instagram pinterest
KONTAKT
KONTAKT



KATEGORIE

BABKI
BABKI

BROWNIE
BROWNIE

PIECZYWO
PIECZYWO

CIASTA
CIASTA

CIASTKA
CIASTKA

CIASTO FILO
CIASTO FILO

CIASTO FRANCUSKIE
CIASTO FRANCUSKIE

DESERY
DESERY

DROŻDŻOWE
DROŻDŻOWE

INNE
INNE

KRAJANKI
KRAJANKI

LODY
LODY

MAKARONY
MAKARONY

MIĘSO
MIĘSO

MUFFINKI I BABECZKI
MUFFINKI I BABECZKI

NAPOJE
NAPOJE

PĄCZKI
PĄCZKI

PANCAKES I NALEŚNIKI
PANCAKES I NALEŚNIKI

PIERNIKI
PIERNIKI

PIEROGI
PIEROGI

PIZZA
PIZZA

PODRÓŻE
PODRÓŻE

PRALINKI
PRALINKI

PRZETWORY
PRZETWORY

RYŻ
RYŻ

SAŁATKI
SAŁATKI

SERNIKI
SERNIKI

SZARLOTKI, JABŁECZNIKI
SZARLOTKI, JABŁECZNIKI

TARTY
TARTY

TORTY
TORTY

ZUPY
ZUPY




O MNIE


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

"Wąż" Filo z farszem mięsnym

 

Potrawa dla osób z dużą cierpliwością, oczywiście w przypadku gdy chce się robić je od deski do deski, Zaczynamy od przygotowania samego ciasta, które musi leżeć w chłodnym miejscu przez co najmniej 2 godziny, samo wyrabianie ciasta też jest niezłą zabawą, efekt końcowy jest jednak zadowalający, a najeść się można naprawdę nie wielkim kawałkiem, potrawa jest bardzo sycąca ! Osobą mniej doświadczonym w kuchni radzę ciasto kupić już gotowe około 6 plastrów ;)

 

Składniki na ciasto filo:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 g soli
  • 165 ml wody, podgrzanej do 50ºC
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • skrobia ziemniaczana do podsypywania



Mikserem wymieszać mąkę, sól i wodę. Jak składniki zaczną się łączyć, wlać oliwę, nadal miksując. Miksować około 3 - 4 minut, aż ciasto się połączy, Ciasto powinno być delikatne i klejące.

Następnie ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną wcześniej skrobią ziemniaczaną  i uformować kulę. Dzielimy ją na mniejsze kulki (około 60g) Ułożyć je na blaszce oprószonej skrobią, w odległości kilku centymetrów od siebie. Przykryć je folią lub ręczniczkiem i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu (14 - 16ºC) na 2 godziny (koniecznie).

 

Delikatnie oprószyć mąką stolnicę. Jeden kawałek ciasta filo położyć na środku. Rozwałkować go na bardzo cieniutkie koło,  cały czas podsypując ciasto mąką ziemniaczaną, Ciasto jest gotowe, gdy ma grubość około 0,5 mm

 

Jak płat ciasta jest gotowy, należy go przykryć delikatnie wilgotnym ręczniczkiem lub folią by nie wysychał. Dalej tak poczynając przygotowujemy kolejne płaty, układać je na sobie po posypaniu wcześniejszego płata skrobią, na końcu przykryć ręczniczkiem lub folią. 

 

Składniki na farsz:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1  cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka soli
  • łyżeczka czubata pieprzu mielonego, oregano i papryki czerwonej w proszku
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • oliwa

Dodatkowo:

  • Ser żółty wędzony

 

Cebulę i czosnek cienko szatkujemy, i smażymy w niewielkiej ilości oleju aż do zarumienienia, następnie dodajemy mięso i przyprawiamy solą, smażymy do momentu , w którym mięso nie będzie już surowe, dodajemy przecieru i resztę przypraw. Zdejmujemy farsz z ognia i dodajemy surowe jajko mieszając dokładnie.

 

Przygotowanie:

Do przygotowanie potrzebna nam będzie w miarę długa przestrzeń, rozkładamy wcześniej przygotowane plastry cista filo, krańcowymi częściami jedno na drugim, tak żeby powstało nam jedno bardzo długie ciasto delikatnie smarujemy je oliwą używając do tego pędzelka. następnie rozkładamy farsz na na samych brzegach (tak jak na obrazku) posypując go nie wielką warstwą startego sera, gdy farsz jest już rozłożony, zaczynamy zwijać węża w stronę węższej części cista (żeby powstał nam długi wąż) Następnie zwijamy go jeszcze raz dookoła

 

 

 

Węża przekładamy do naczynia żaroodpornego, bardzo ostrożnie żeby nam się nie rozpadł i posypujemy go niewielką warstwą startego sera, pieczemy przez około 30min w temp 180ºC aż ciasto się zarumieni i będzie kruche (trochę jak ciasto Francuskie)

 

 


niedziela, 14 października 2012, aluubaluu
Tagi: filo mięso

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
agattekh
2012/10/31 11:43:22
Dla mnie rewelacja, dosyć, że bardzo atrakcyjnie to wygląda, to jeszcze na pewno nieźle smakuje :-)
-
2012/11/03 11:02:56
No i obśliniłam monitor. Coś niesamowitego, fajny pomysł i wygląda bombowo. Wrzucam do przepisów do wypróbowania :) dziękuje